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  1. Attività

Microbial eco-compatible strategies for improving wheat quality traits and rhizospheric soil sustainability.

Progetto
The purpose of this project is to characterize the response of wheat to colonisation by arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and symbiotic beneficial bacteria (SBB), with a view to using them as natural biofertilizers and bioprotectors in integrated strategies for wheat cultivation. This project will provide benefits in three broad areas: (i) improvement of wheat growth, health, yield, nutrient-use efficiency, and adaptation to biotic and abiotic stresses; (ii) innovation in wheat cultivation and reduction of dependence on external inputs, while maintaining the production of high quality grains; and (iii) improvement of soil health and environmental sustainability and meeting the demands for resilient agricultural production systems.
  • Dati Generali
  • Aree Di Ricerca

Dati Generali

Partecipanti

BRACALE MARCELLA   Responsabile scientifico  

Referenti

JACONA ADRIANA CARLA   Amministrativo  

Dipartimenti coinvolti

DIPARTIMENTO DI BIOTECNOLOGIE E SCIENZE DELLA VITA   Principale  

Tipo

Progetti di Ricerca da enti pubblici esteri

Finanziatore

FONDAZIONE CARIPLO
Ente Finanziatore

Capofila

Università degli Studi dell'Insubria

Partner (2)

CRA - CONSIGLIO PER LA RICERCA E SPERIMENTAZIONE IN AGRICOLTURA
Università degli Studi di TORINO

Contributo Totale (assegnato) Ateneo (EURO)

81.588€

Periodo di attività

Marzo 1, 2014 - Febbraio 28, 2017

Durata progetto

36 mesi

Aree Di Ricerca

Settori (4)


01.11.10 - Coltivazione di cereali (escluso il riso)

LS9_4 - Applied plant sciences (including crop production, plant breeding, agroecology, forestry, soil biology) - (2020)

Goal 12: Responsible consumption and production

Settore BIO/04 - Fisiologia Vegetale

Parole chiave (3)

frumento
microorganismi del suolo
stress
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